18 Ekim 2011 Salı

PEKMEZİN GÜCÜ

    Anadolu'da yüzyıllardır şölen havasında üretilen ve keyifle tüketilen pekmez doktorların da önerdiği harika bir besin takviyesi.  Demir eksikliğine karşı pekmez önerilirdi ama son yıllarda yapılan araştırmalar pekmezin maharetlerinin bu kadarla sınırlı kalmadığı yönünde. Pekmez, üzüm ,dut, keçiboynuzu, elma, armut gibi meyvelerinin sularını kaynatılmasıyla elde ediliyor. Besin içeriği de üretildiği meyveye göre değişiklik gösteriyor. Pekmezin içindeki karbonhidratın yüzde 80'i glikoz ve fruktozdan oluştuğundan sindirim sisteminde parçalanmaya gerek kalmadan direkt kana geçer. Zengin karbonhidrat içeriğiyle iyi bir enerji kaynağıdır. Mineral açısından da çok güçlü olan pekmez içerisinde kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum barındırmaktadır. Yani bir kaşık pekmezin içinde vücudumuz için çok kıymetli hazineler bulunmakta. Özellikle çocuklar, hamileler, emziren anneler için adeta sihirli bir iksirdir diyebiliriz. 
      Üzüm pekmezi; iştah açıcı özelliği , kan yapıcı olması, damar sertliğine iyi gelmesi ile tercih edilen bir türüdür.
      Dut pekmezi; mide hastalıklarına ve ülsere karşı koruyucudur. Astım ve bronşitin tedavisine yardımcıdır.     Çocukların zeka gelişiminde de olumlu rol oynar. 
       Harnup(keçiboynuzu) pekmezi; Doğal ve katkısız olduğundan emin olmalısınız. Glikoz takviyesi yapılanlar olumsuz etkiler yapabilir. Alerjik nefes darlığı olanlar , kansızlık yaşayanlar , kalp çarpıntısı olanlar için önerilir. Yüksek oranda kalsiyum içerdiğinden kemik ve diş gelişimi için de takviye niteliğindedir.İçerdiği A , B, B2, B3, D vb. vitaminler içerir. Sodyum ve potasyum içeriği yüksektir. Bu sayede kandaki zehirli maddeleri temizler. 
Soğuk havalarla birlikte hastalıklara karşı en iyi dostumuz pekmezi sofralarımızdan eksik etmeyelim.    
 Pekmeziniz bol olsun:)))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder